Ja sprawdziłbym czujnikiem lakieru, czy przypadkiem auto po przyjeździe do dealera nie było poprawiane. Nie straszę, ale życie pokazało rożne przypadki do jakich dealerzy się nie przyznają np. schodzenie lakieru pod paznokciem to efekt ekologicznych najnowszych lakierów.
[O2] Na co zwrócić uwagę
Zwiń
X
-
[O2] Na co zwrócić uwagę
Witajcie,
Mam świadomość, że niektórych ten temat trochę rozbawi :lol: i nawet nie będą mieli ochoty go śledzić. Ale ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie dlatego pozwoliłem sobie na założenie nowego wątku.
Od marca br. jestem szczęśliwym :lol: posiadaczem nowej O2FL.
W starym samochodzie (fiat) po 7 latach eksploatacji (od nowości) w czasie dużego deszczu przestały działać wycieraczki :x . Niby nic zaskakującego - nie dość że fiat to w dodatku 7-letni. Po powrocie rozkręciłem podszybie i zobaczyłem, że silniczek wycieraczek był nie najlepiej zabezpieczony przed wodą ściekającą przez podszybie :evil: :twisted: . Silnik wymieniłem i dokładnie zabezpieczyłem. Pewnie się dziwicie po co to całe opowiadanie ?
Po to, aby zadać pytanie.
Czy w octavkach jest może coś (nie wiem co) takiego co zawczasu można by było lepiej zabezpieczyć (lub na co zwrócić uwagę) aby autko nie uległo awarii :?:
O "schładzaniu" turbiny już wiem.
Wracając do fiata. Gdybym wiedział, że silniczek wycieraczek jest tak słabo zabezpieczony (krzywo nasunięta osłona ceratowo-plastikowa) to wcześniej bym go przesmarował i lepiej osłonił folią, ceratą, taśmą, plastikiem lub w inny sposób i nie spaliłby się. Podobnie z linkami i prowadnicami szyb elektrycznych. Jak są przesmarowane i wyczyszczone to mniejsze są szanse na pęknięcie (zerwanie) linki czy zacięcie się szyby w prowadnicy.
Jeśli macie jakieś spostrzeżenia lub przemyślenia to się nimi podzielcie .
Jak na razie to mój najdłuższy wpis na forum :wink: .
-
-
Re: Na co zwrócić uwagę
Zamieszczone przez abrymarzW starym samochodzie (fiat) po 7 latach eksploatacji (od nowości) w czasie dużego deszczu przestały działać wycieraczki :x
Gratuluje udanego egzemplarza
Komentarz
-
Komentarz